4 Haziran 2015 Perşembe

Sazova Park'ı

Sazova Parkı olarak bilinen Eskişehir  en büyük parkının resmi adı Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı‘dır. Adından da anlaşılacağı üzere burası klasik anlamda inşa edilmiş bir park değildir. Türkiye’nin en özgün parkları arasında sayılan parkta yapım çalışmaları halen devam etmektedir.

Sazova Parkı 400 bin metrekarelik bir alana sahiptir. Bu yanıyla Türkiye’nin bir çok parkından daha büyük olma özelliğine sahiptir. İçerisinde restoran ve kahve evleri, Masal KöşküUzay EviSualtı Dünya'sı Amfi Tiyatro,Bilim Deney MerkeziKorsan Gemisi, gezi ve oyun alanları barındıran bu park en az yarım gününüzü ayırarak gezmeniz gereken bir yerdir. Dilerseniz Sazova Parkı içinde yer alan ücretsiz gezi treni ile de parkı gezebilirsiniz.

Sazova Parkı Bölümleri

Sazova Parkı’nda bir çok bölüm bulmak mümkün. Bunlardan en ünlüleri Masal Köşkü, Korsan Gemisi, Bilim Merkezi & Uzay Evi ve Eti Sulatı Dünyası’ dır.



Masal Şatosu

Sazova Parkı içinde yer alan en dikkat çekici yapı şüphesiz Masal Şatosu. Türkiye’deki bir çok ünlü yapıdan mimari izler taşıyan şato son yıllarda Eskişehir ile ilgili yapılan paylaşımlarda sürekli yer alıyor. İlk olarak yalnızca dış bölümü tamamlanan şatonun iç bölümü de Mart 2014 tarihi itibariyle ziyarete açılmış durumda. Masal Şatosu genel olarak çocuklar tarafından büyük  ilgi görse de çocuk ruhlu büyükler de şatoya büyük ilgi gösteriyor.


Masal Şatosu genel gezi alanları ve tur bölümlerinden meydana geliyor. Genel ziyaret alanlarını (koridorlar, 1 Varmış 1 Yokmuş, Hediyelikçi, üst kattaki Sihirli Elma Kafe ve Seyir Teras) ücretsiz olarak gezilebiliyor. Şato içinde rehber eşliğinde düzenlenen turlara katılmak içinse şato girişinde bulunan gişeden bilet almanız gerekiyor.

Şato içinde hem ufak ziyaretçiler için hem de büyük ziyaretçiler için farklı turlar düzenleniyor. Tur süreleri ise yaklaşık 30-35 dk sürüyor. Masal Şatosu Pazartesi hariç haftanın her günü ziyaret edilebilir. 

Korsan Gemisi

Sazova Parkı içinde bir başka dahiyane tasarım ise kuşkusuz bire bir ölçülerde inşa edilen korsan gemisidir. Eski dünyanın deniz savaşçılarının yegane aracı olan, okyanus ve denizlerde özgürlüğün tadını çıkaran korsanları anlatan bu yapı içinizdeki özgürlük duygusunun yelkenlerini dolduracaktır. Korsan Gemisi birebir gemi ölçülerinde olup Atlas Okyanusunu aşan gemilerden May Flower‘ın benzeri tasarıma sahip. Gemiyi gezmek isterseniz yetişkinler 1 TL, çocuklar ise 50 Kuruş karşılığı alınan biletler ile gemiyi gezebiliyor. Gemide bulunan kaptan köşkü, zindan, mürettebat hamakları ve kiler özellikle büyük ilgi görüyor.







Sabancı Uzay Evi ve Bilim, Deney Merkezi

Sazova Parkı içindeki Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi çocuklar başta olmak üzere toplumun her kesimini yaşadığı evreni tanımaya sürüklemektedir. Burada geçirilen zaman ilginç bilgilerle donanmanızı sağlayacaktır. Bilim merkezi içinde yer alan çeşitli aktiviteler ziyaretçileri parkın bağımlısı haline getirmektedir. Uzay Evi de her birimizin çocukluk hayallerinde büyük yer kaplayan astronotluk hissini kamçılamaktadır.


Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi pazartesi günleri ziyarete kapalıdır. Hafta sonu ziyaretlerinde de önceden bilet alınması gerekmektedir. Hafta sonları aşırı talep yüzünden biletlerin tükenmesi olasıdır.

Bilim Deney Merkezi ziyaret ücreti tam tarife 2 TL, indirimli tarife 1 TL şeklindedir. Ziyaret saatleri pazartesi günleri haricinde hafta içi 11.00 ve 16.00 saatleri arasında saatlik seanslar şeklinde düzenlenmektedir. Hafta sonları ise 11.00 ve 17.00 saatleri arasında burası ziyaret edilebilir.

Uzay Evi‘ni ziyaret ücreti tam tarife 5 TL indirimli tarife 2 TL şeklindedir.  Ziyaret saatleri pazartesi günleri haricinde hafta içi 11.00 ve 15.00 saatlerinde, hafta sonları ise 11.00, 14:00 ve 16.00 saatleri arasında burası ziyaret edilebilir. Bilim Deney Merkezi ve Uzay Evi içinde 10.30 ve 12.00 saatleri arasında yaz dönemlerinde atölye çalışmaları yapılmaktadır. Önceden kayıt olarak yapılan bu çalışmalarda her bir atölye kaydı için 10 TL ödenmesi gerekmektedir.

 

Eskişehir Eti Sualtı DünyasıEti Sualtı Dünyası

Büyükşehir Belediyesi ve ETİ firmasının desteği ile açılan yer Sazova Parkı’nın en genç üyesi. Sualtı Dünyası içinde 84 farklı türden toplam 2150 adet balık sergilenmektedir.  Kuzey Ege, Kızıldeniz, Atlas Okyanusu, Amazon Nehri ve Güney Amerika gölleri gibi dünyanın farklı noktalarından getirilen birçok türden balığı Sualtı Dünyası’nda görebilirsiniz. Üstelik Eti sualtı Dünya'sı nın en güzel yanı giriş ücretinin çok düşük düzeyde tutulması. 

















Kent Park

Kentpark, Eskişehir'de ye alan en güzel parklardan biridir. Park için yer alan Türkiye’nin ilk yapay plajı Kentpark’ın ülke genelinde bilinmesini sağlamıştır. Plaj haricinde parkta bir çok oyun gurubu, yürüyüş parkurları, restoran ve cafeler yer almaktadır.
Kentpark içinde inşa edilen plaj alanında tek olma özelliğine sahiptir. Plajın suyunun durgun olması ve havuz kriterleri sağlamaması Sağlık Bakanlığı tarafından kriterlere uymama gerekçesiyle kapatılmasına yol açmıştır. Ancak kapatıldıktan bir yıl sonra havuz kenarındaki kumlar kalmış, havuz içine mermer döşenmiştir. Bu şekilde yeniden kullanıma açılan plaj orjinalliğini yitirmiş ve denize uzak kalan Eskişehir halkının ilgisini çekmiştir. 

Kentpark Otogar ve Gökmeydan Mahallesi arasında yer almaktadır. Yüz ölçümü bakımından bir hayli geniş olan park içinde bir de gölet bulunmaktadır. Özellikle yaz aylarında buradaki süs balıkları ziyaretçilerin ilgisini çekmektedir. Kış aylarında parkın ziyaretçi sayısı bir hayli düşmektedir. Ancak özellikle kar yağdığında ve gölet donduğunda burası bir başka güzel olmaktadır.



Kentpark içinde kahvaltı keyfi bir başkadır. Burada bulunan göletin kıyısında kurulan ve Türkiye çapında bir firmanın bünyesindeki bistroda kişi başı 20 TL olan ve en az dört kişiye hazırlanan serpme kahvaltıda sadece kuş sütü bulamazsınız. Üstelik bu fiyata çay da sınırsızdır. İsterseniz tek başınıza gittiğinizde bu mekanın kahvaltı tabağı seçeneğinden de yararlanabilirsiniz. Ayrıca diğer öğünleri de burada yemek mümkündür. Yemek haricinde çayınızı veya kahvenizi yudumlayarak eşsiz manzarayı seyredebilirsiniz.

Kentpark içinden ünlü Porsuk Çayı  geçer. Yukarıda bahsedilen bistronun hemen önünde de bu çaya bağlı bir gölet yapılmıştır. Göletin ortasında ışıklandırılmış bir adacık bulunur. Küçücük boyutlarda yapılan bu yapay ada yeşil ve estetik bir yapıdadır. Gölet içinde ördekler bulunur. Ayrıca burada bulunan süs balıklarının büyüklüğü de dillere destandır. Burada unutulmaması gereken şey balıklara yem atılmamasıdır.


Park içindeki Porsuk Çayı’nın bir başka güzelliği ise Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen bot seferlerinin buradan başlamasıdır. Eğer şehre günü birlik gelmişseniz tramvay ve taşıt gürültüsü çekmek istemezseniz tam tarife olan 3 TL’yi ödeyerek Köprübaşı yani kent merkezine bot seferiyle gidebilirsiniz. Bot seferlerinde indirimli tarife 1.50 TL’dir

Kentpark içindeki bir başka aktivite de burada bulunan Menaj ile sağlanır. 10 TL olan at biniş ücretini ödeyerek park içinde at binme keyfi yaşayabilirsiniz. Uzmanlar eşliğinde yapılan at biniş keyfi gayet güvenli ve eğlencelidir. Şehir merkezinden buraya botla gelebilir, iyi bir yemek yiyebilir, kısa bir park turu yaptıktan sonra at üzerinde keyifli saatler yaşayabilirsiniz. Kuşkusuz buna ayırdığınız bir gün sizi çok rahatlatacaktır.









Atlıhan el sanatları

Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Eskişehir’in çok önemli bir değeri olan lüle taşının yeniden tüm dünyada etkin tanıtımı ve pazarlanması, ayrıca geleneksel sanatlarımıza emek ve hayat veren lüle taşı ustalarımızın himaye ve teşvik edilmesi için 2005 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından hizmete açılmıştır.

Bünyesinde yer alan 25 adet atölyesi ile el sanatlarımızın üretim, teşhir ve satışının yapıldığı Atlıhan El Sanatları Çarşısı, Türkiye’de lüle taşını tanımak ve ürünlerini görmek isteyen vatandaşlarımızın ilk durağı haline gelmiştir.
 
Atlı Han 1850’li yıllarda Eskişehir’in büyük toprak sahiplerinden Takattin Bey tarafından çevre köy, kasaba ve şehirlerden gelen pazarcıların, seyyahların ve köylülerin hem kendilerinin hem de hayvanlarının konaklamaları için yapılmıştır. Her gün meydanda kurulan odun pazarına, odun satmak için gelen köylüler, önce Atlı Han’a uğrar; öküz arabalarını ve hayvanlarını buraya bırakır, pazara giderlerdi. Akşam olduğunda hana döner geceyi burada geçirirlerdi.
 
Yapıldığı tarihten günümüze kadar birçok defa el değiştiren Atlı Han genel olarak asıl amacının dışında kullanılmadı. Kurtuluş Savaşı yıllarında bölge Yunanlılar tarafından işgal edildiğinde Beyler Sokak ile Tiryaki Hasan Paşa Sokağının kesiştiği yerdeki bir numaralı evi karargah binası olarak kullanan Yunan askerleri, her gün Atlı Han’ın karşısındaki meydana gelir, hava kararıncaya kadar kendileri için konulmuş masalarda oturur, Atlı Han’ın çay ocağından gelen çayı içerlerdi. Cumhuriyetten sonra Eskişehir Garnizon Komutanlığı, burayı o dönem hanın sahibi Çerkez Hüseyin’den atlarını barındırmak amacıyla kiraladı. Fakat  askerlerin yüzlerce atı her gün iki defa Akarbaşı Camisi’nin bulunduğu mevkiye sulamaya getirip götürürken oluşturdukları gürültüden halkın rahatsız olması nedeniyle birkaç ay sonra hanı boşaltmak zorunda  kaldılar.


O dönemde büyük bir ahşap  giriş kapısı olan hanın ortasına geniş bir avlu hakimdi. Kapının tam karşısındaki bölüm hayvanların konulduğu ahır kısmıydı. Bu hayvanların bakımını yapmak amacıyla ahırın sağ köşesinde bir nalbant dükkanı bulunurdu. Orta kısımdaki kuyu sayesinde hem hayvanların hem de misafirlerin su ihtiyacı karşılanırdı. Hanın zemin katının sol tarafı yan yana dizilmiş döşeklerden oluşan yatakhaneydi. 18. yüzyılda boş bir meydan olan Hicri Sezen Parkı’na dağlardan getirdikleri odunları satmaya gelen köylüler akşam pazar toplandıktan sonra hana gelerek bu döşeklerde yatarlardı. Hanın üst katına, sağ taraftaki merdivenlerle çıkılmaktaydı. Burası yine orta halli kişiler tarafından kiralanan, yan yana yapılmış ufak odalardan oluşmaktaydı.
 
Atlı Han’da sonraki dönemlerde daha çok ekonomik durumu zayıf olan köylüler barınırken, durumu daha iyi olanlar ise bugünkü Hicri Sezen Parkı’nın karşısındaki günümüzde Bahçeli Kahve olarak bilinen handa  kalırlardı. Atlı    Han hem dinlenilip konaklanan hem hayvanların bakımının yapıldığı hem de içinde çay ocağı bulunmasından dolayı bölge halkının da toplandığı, dönemin bütün sosyal, siyasal ve ekonomik gündeminin oluştuğu bir mekan konumundaydı. Zaman içinde han, Tavafçı Hanı, Odunpazarı Hanı  gibi isimlerle  anıldı.

19.Yüzyılın sonlarına kadar hanın ortasındaki kuyu varlığını korumuştu. Hatta bir söylenceye göre; Yunanlılar, Kurtuluş Savaşı’nda aldıkları ağır yenilgiden sonra bu bölgeden kaçarken altınlarını bu kuyunun içine attıkları söylenmektedir.
 
20.yüzyılın özellikle ikinci yarısından sonra han eski işlevini yitirerek metruk ve harabe bir hal aldı. Birçok bölümü yıkıldı ya da yandı.
 
Han, Odunpazarı Evleri Yaşatma Projesi kapsamında 2006 yılında, orjinal mimarisi göz önünde bulundurularak Atlı Han adıyla  Belediyemiz tarafından yeniden inşa edildi. 675 metrekarelik bir alanda yer alan han,  geleneksel mimari unsurları da içinde barındıran bir yapıdır. Zemin ve birinci kat olmak üzere iki kattan oluşan Atlı Han, içinde lületaşı, gümüş, toprak kap ve cam atölyelerinin,  dükkanlarının  bulunduğu  geleneksel el sanatları ürünlerinin teşhir ve satışının yapıldığı bir çarşıdır. Atlı Han bu haliyle bölgenin sosyo-ekonomik ve sosyo-kültürel yapısını iyileştiren en önemli aktörlerden biridir.

















Eti Arkeoloji Müzesi

Müzenin temeli 1945 yılında çevreden derlenen eserlerin Eskişehir Alaaddin cami'nde depolanmasına dayanır. Daha sonra 1966 yılında Odunpazarın' nda bulunan Kurşunlu cami'ne taşınmıştır. Müzenin şimdiki yerine taşınması ise, 1974 yılında gerçekleşmiştir. Müzede 18 bine yakın eser bulunmaktadır.
Müze binası üç salondan oluşmaktadır:
  • 1.Salon: Neolitik, Kalkolitik Eski Tunç, Hitit ve Frig çağlarına ait hayvan ve bitki fosilleri bulunur. (Demircihöyük kazısından
  • 2.Salon: Helenistik, Roma ve Bizans dönemlerinden eserler ile Antik ve İslâmi devirlere ait sikkeler.(Alpu Bucağı Kocakızlar Tümülüsü'nden ve Sivrihisar İlçesi Ballıhisar Köyü, Pessinuskazıları ) 
  • 3.Salon: Taş eserler sergilenir. Bunlar, Roma ve Bizans dönemlerinden mermer adak heykelcikleri, heykeller, lahitler Şayhöyük (Dorylaeum) Roma Çağı yer mozaikleri ve Babadat kazısı buluntuları.
Ayrıca müzede, yöresel giysiler ile birlikte etnoğrafik malzemelerin sergilendiği bir etnografya bölümün ile mermer , heykel pişmiş toprak küp gibi parçaların sergilendiği bir bahçe de bulunmaktadır. 
22 bin 543 eser .Bu sene 50’nci yılını kutlayan ETİ’nin hayata geçirdiği müzenin eser sayısı, Seyitgazi ve Afyonkarahisar Müzeleri’nden devredilen 3 bin 525 eser ile toplam 22 bin 543 adedi buluyor. Şu an sergilenenler ise eserlerin sadece 2 bin parçalık bir bölümü. Konferans ve benzeri etkinlikler için çok amaçlı sergileme birimlerini bünyesinde bulunduran müzede, laboratuvar ve fotoğrafhane bölümleri de bulunuyor. Müzenin Cam Salon adlı yarı teşhir salonu ise süreli sergi mekanı olarak düşünülüyor. 
Müze bahçesine girdiğiniz zaman sizi M.S. 2. ve 3. yüzyıllara ait heykeller, lahitler ve Selçuklu döneminden kalma sandukalarla karşılıyor. Paleolitik, Neololitik Kalkolitik, Tunç, Hitit, Frig, Helenistik, Roma, Doğu Roma, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait eserler Anadolu toplumlarının geçmişten günümüze uzanan tarihsel ve kültürel gelişimine ve elbette inançlarına da ışık tutuyor.
Eskişehir ETİ Arkeoloji Müzesi en çok TÜBİTAK’ın desteği ile ODTÜ tarafından geliştirilen dijital sergileme teknikleri ile dikkat çekiyor. Oyun  teknolojisinden yararlanarak kurulan video programları sayesinde, Alpu Kocakızlar Tümülüsü’nü keşfe çıkabilecek, at arabasıyla antik kentleri dolaşabileceksiniz.
















Şelale Park

Eskişehir’ in yeşil alan oranını ciddi oranda arttıran yeşil dostu Odunpazarı Belediyesi, bu konudaki çalışmaları ile her kesimden takdir toplamaya devam ediyor.
Kentin farklı noktalarında gerçekleştirdiği çalışmalarla Eskişehirlilere birbirinden güzel ve nitelikli yaşam alanları kazandıran  Odunpazarı Belediyesi  2009 yılında Çankaya Mahallesi’ ne muhteşem bir park alanı daha kazandırdı.

Çankaya Mahallesi Şehit Mustafa Yıldız Sokak’ ta 38.000 m² lik alanda yeşil ve konforun keyfini muhteşem bir Eskişehir manzarası eşliğinde yaşatan Şelaleli Park,  Eskişehirlilerin ve Eskişehir ziyaretçilerinin yeni adresi oldu.

1.400 m2 lik alana sahip Eskişehir’ in en büyük şelalesi, çocuk oyun alanı, çocuk spor alanı, yürüme yolları, seyir terası, ahşap yel değirmeni, mini anfitiyatrosu ve oturma alanları ile zengin bir donanıma sahip parkın içerisinde bulunan restoran ve kafeterya ise sadece Çankayalılara değil şehrin her yerinden gelen vatandaşlara nefis şehir manzarası eşliğinde ev sahipliği yapıyor.

 

 

Kurşunlu Külliyesi

Kurşunlu Külliyesi, Odunpazarı semtinde bulunan  külliye 
Çoban, Gazi, Melek lakabları ile bilinen Çoban Mustafa Paşa tarafından yaptırılmıştır. Cami kapısındaki kitabesine  göre 1525 yılında yaptırılmıştır. Cami, 20 odalık zaviye ,öğretim yeri, misafir yeri, misafir odaları olan imaret, halk arasında ve çeşitli yayınlarda zaviye ve medrese olarak bilinmektedir.
Zaviyenin ilk açıldığı zaman hangi tarikat için olduğunu bilinmemektedir. Ancak daha sonra mevlevi dergahına çevrilmiş, tekke  ve zaviyelerin kapatılmasına kadar bu öyle devam etmiştir.
Külliyeye ait olan kervansaray da Vakfiyede geçmemektedir. Tuhfetül Mimarin'de Mimar Sinanın ’ın Eskişehir’de bir kervansaray yaptığı kayıtlıdır. Cami Mimar Sinan'a  mal edilmekle birlikte Mimar Sinan'ın eserlerine ait listelerde bu külliyeden sadece kervansarayın ismi geçmektedir.










Çağdaş Cam Sanatları Müzesi


2007 Yılında, Büyükşehir Belediyesi, Anadolu Üniversitesi ve Cam Dostları Grubunun işbirliği ile Odunpazarı Evleri Kent Müzesi kompleksinde kurulmuş ve Türkiye’de bir ilk olarak açılan Cam Sanatları Müzesinde yer alan eserler, yerli ve yabancı 42 sanatçının kendi atölyelerinde yapıp müzeye bağışladıkları çeşitli cam sanatı eserlerinden oluşmaktadır. Tarihi  Odunpazarı sınırları   İçerisinde yer alan bu müzeSi Türkiye'de ilk cam sanatları müzesi olma özelliği taşıyor . Yerli ve yabancı birçok Sanatçının Eşsiz ve benzersiz eserlerini barındıran bu Müzenin giriş ücreti 3 tl , öğrenci ise 1,5 tl      İşte eserlerden bazıları ;