4 Haziran 2015 Perşembe

Eskişehir Lületaşı Müzesi

Lületaşı Müzesi

Eskişehir Valiliği tarafından 1998 yılından bu yana 60 sanatçıya ait 400 civarında yapılan  eseri bünyesinde bulunduran Lületaşı Müzesi, 2008 yılında Odunpazarı Belediyesi tarafından Kurşunlu Külliyesinde yerli ve yabancı misafirlerini beklemektedir. Bu  müze ücretsiz olarak gezilebiliyor. 
Dünya üzerinde lületaşının çıkarılabileceği yatakların neredeyse tamamı Eskişehir’de bulunur. Bu nedenle lületaşı, Eskişehir’in simgelerinden biridir ve önemli bir mineraldir. 300 metreden fazla derinlikten çıkarılan lületaşı,  çıkarıldığında ıslak olması sebebiyle kolayca işlenir. Ustaların özel bıçaklarıyla işlenen ve şekillenen eserler tamamlandıktan sonra kurutulur. Kurutma işlemi direkt olmayan bir ısı ile, uzun sürede gerçekleşir. Balmumuna batırılarak cilananan eserlerin üretim aşaması bu şekilde sonlanır. Yapılması epey zahmetlidir  dikkat, yetenek ve sabır gerektirir. Viyana Taşı olarakta bilinir. 







                Görseller buradan alınmıştır http://www.odunpazari.bel.tr/Projeler.aspx?ID=61
Lületaşı malzemesinin nikotini emici bir özelliğe sahip olması, pipo ürünlerinin daha çok ortaya çıkmasını sağlamış. Lüle kelimesi; tütün çubuğu, pipo, nargile gibi malzemelerin uçlarına tütün koyulmasını sağlayan yuvaya verilen isimdir aynı zamanda. Müze girişinde sol tarafta cam vitrinlerde bolca göreceğiniz lületaşı pipoları, tesbih, satranç takımı, anahtarlık, çeşitli süs eşyaları ve heykellerdeki küçük detaylar lületaşı sanatının ne kadar özenli bir çalışma sonucu ortaya çıktığını açıkça ifade ediyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder